Vše o jídle a pití ♦ Není voda jako voda

10. prosince 2010 v 10:10 | LovelyRose♥ |  Vše o jídle a pití

Když se řekne voda, představíme si čirou bezbarvou tekutinu bez výraznější vůně, které bychom v zájmu zachování správného fungování našeho organismu měli denně vypít 2,5 až 3 litry. Ovšem není voda jako voda. Jaké druhy vod známe a jaké jsou jejich vlastnosti?

V posledních letech se stalo zvykem rozlišovat vodu balenou a vodu z vodovodu. Toto rozdělení je však mylné.

Správně bychom měli rozlišovat vody balené minerální a balené pramenité, které se k nám dostávají z hlubokých podzemních zdrojů, a pak tzv. balené pitné vody, které nemusí pocházet z podzemních zdrojů, často to může být voda z vodovodu natočená do lahví. Mezi jednotlivými druhy vod jsou rozdíly především v kvalitě.

Balené minerální a pramenité vody

Balené přírodní minerální, pramenité, jsou unikátní svým původem - jsou totiž čerpány pouze z chráněného, vysoce kvalitního podzemního zdroje. Navíc nejsou nijak chemicky upravovány, ale jsou čistě přírodní, neboť procházejí horninami, které jsou tím nejúčinnějším a přirozeným filtrem, který je chrání před působením civilizačních faktorů. "Podzemní vody si uchovávají panenskou čistotu, neobsahují žádné choroboplodné zárodky, škodlivé bakterie, ani zbytky hormonů, léčiv, virů a detergentů, které se mohou vyskytovat ve vodě z povrchových zdrojů," řekla Ing. Jana Ježková, která se zabývá kvalitou vody. Minerální a pramenité vody navíc obsahují důležité minerály a stopové prvky, které nám prospívají.
Tyto vody jsou nadto zákonem považovány za potraviny a na jejich kvalitu pravidelně a přísně dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Každá lahev takové vody proto nese etiketu, která slouží jako zdroj informací o složení a původu zdroje vody.

Balená voda pitná a kohoutková voda

Balená pitná voda a voda kohoutková by mohla být přidělena do stejné kategorie. Kohoutková voda je z 99 % určena k mytí, praní, splachování WC apod., zkrátka jako užitková. Pochází převážně z povrchových zdrojů a je třeba ji ve vodárně zbavit všech nečistot, které se v povrchových vodách běžně nacházejí (např. chemické, bakteriální znečištění). Také je nutné ji dezinfikovat, u nás nejčastěji chlorem, ale i dalšími chemickými látkami. Na povrchové vody působí mnoho venkovních vlivů, kvalita vody z vodovodu se tedy může v čase rapidně měnit, k výkyvům může docházet také u chuťových vlastností.

Přesto je i kohoutková voda pravidelně kontrolována a o její kvalitě se můžeme dočíst na stránkách některých vodárenských společností, při přírodních katastrofách jistě z tisku. Na rozdíl od balené minerální, pramenité a kojenecké vody, které naše legislativa označuje jako potravinu a jako s potravinou s nimi proto musí být zacházeno, však kohoutková voda takové povinnosti nemá. Kvalita této vody je od roku 1994 zjišťována tzv. monitoringem jakosti pitné vody, který vychází z několika set tisíc analýz pitných vod. Vše o vodě se dozvíte na stránkách www.pijtezdravouvodu.cz.
Zdroj: dáma.cz
Upravila jsem já LovelyRose♥
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.